Over Karmie

Paarden hebben altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Ik bracht mijn kinderjaren door tussen de pony’s: dressuur-, spring- en eventingwedstrijden, voltige, lange trektochten… Later werkte ik voor een grote springstal, trainde ik hengsten voor de keuring en was ik stalmeester voor jachtpaarden. Tijdens mijn studie Diergeneeskunde en in de periode erna leidde ik meerdere paarden op tot Z2- (dressuur) en ZZ-niveau (springen). Daarnaast heb ik altijd vol enthousiasme lesgegeven.

Een groot keerpunt kwam in 2001, toen ik door een paard met hoefkatrolontsteking in contact kwam met Antoine de Bodt. Ik was gegrepen door zijn trainingsmethode — door het paard verticaal in evenwicht te brengen, kon zoveel meer ontspanning en balans worden bereikt! Bovendien bleek het een oplossing te bieden voor verschillende lichamelijke problemen bij het paard. Ik wilde me zijn trainingsmethode helemaal eigen maken en reisde jarenlang naar België af om bij Antoine te trainen. Uiteindelijk werd ik een van zijn eerste gecertificeerde instructeurs.

In de jaren die volgden trainde ik met verschillende andere inspirerende ruiters, zoals David de Wispelaere, Bent Branderup, Albert Voorn, Mireille den Hoed en Rien van der Schaft. Door de inzichten uit verschillende stromingen te combineren en met honderden verschillende combinaties te werken, heb ik steeds meer gevoel ontwikkeld voor wat er nodig is om ruiter en paard verder vooruit te helpen. Iedere combinatie is uniek, en ik geniet elke keer weer van het proces van ontdekken, leren en samen groeien.

Ik geef met veel plezier les aan alle typen ruiters en paarden/pony’s. Veel ruiters vinden mij nadat ze zijn vastgelopen in de omgang of in het rijden met hun paard, maar ik begeleid ook wedstrijdruiters en fanatieke recreatieruiters. In alle trainingen staan balans, harmonie en de goede verstandhouding tussen ruiter en paard voorop.