Longeerles

Zie jij longeren vooral als een manier om je paard beweging te geven op de dagen dat je niet rijdt? Dat is een gemiste kans! Longeren kan namelijk een heel goede manier zijn om je paard onbelast te trainen. Aan de longe kun je werken aan dezelfde doelen als onder het zadel, zoals ontspanning, rechtgerichtheid en aanleuning. Bijkomend voordeel: je staat op de grond, dus je kunt ook daadwerkelijk zien wat er gebeurt en hoe je paard zijn lichaam gebruikt.

Tegelijkertijd kan er ook veel misgaan, waardoor het longeren averechts werkt en zelfs overbelasting kan veroorzaken. Laat je paard zijn hals niet vallen tijdens het longeren? Komt hij teveel naar binnen of trekt hij juist naar buiten? Loopt hij over zijn tempo, galoppeert hij overkluist aan of krijg je hem één kant op niet in de juiste galop?

Dan kan het zinvol zijn om eens een aantal longeerlessen te nemen. Ik leg je graag uit hoe hoe je je paard ongedwongen kunt laten ontspannen aan de longe, hoe je kunt zien wat er in het paardenlichaam gebeurt en hoe je dat positief kunt beïnvloeden.

Ik werk voornamelijk aan de enkele longe en áltijd zonder hulpteugels. De longeerlessen worden meestal aan huis gegeven.