Mijn 6-jarige ruin Berto liep op  een dag onregelmatig tijdens het rijden. Aan de longe was er geen probleem. Het ging niet over met rust en ook de dierenarts kon niets vinden. De afspraak voor mijn eerste les bij Karmie belde ik af omdat Berto onzuiver liep. Karmie’s advies: kom toch maar langs.
Al na een kwart hoefslag zag Karmie waar het probleem vandaan kwam. Berto was door zijn natuurlijke scheefheid asymmetrisch ontwikkeld in o.a. zijn bekken en de bespiering rond zijn schouderbladen, zonder dat ik me daarvan bewust was of wist hoe ik het kon corrigeren. Doordat Berto zijn benen ongelijk belastte, was hij op den duur gaan kreupelen.
Tijdens de lessen met Karmie is er een wereld voor me opengegaan. In plaats van alleen maar op een paard te zitten, heb ik nu het gevoel dat ik écht leer paardrijden. Berto en ik zijn allebei veel ontspannener geworden en ik geniet weer volop van het rijden met hem. En de kreupelheid? Die heb ik nooit meer teruggezien.
In memoriam.
Tot ons grote verdriet is Berto niet meer bij ons. Hij is na heftige koliekaanvallen en een poging tot een operatie van ons heengegaan. Vol liefde denken we terug aan alles wat hij ons in zijn leven gegeven heeft.