Ik kwam bij Karmie via de osteopaat. Mijn paard had erg veel spanning en was daardoor moeilijk te rijden. Al die spanning veroorzaakte veel blokkades die we maar niet weg kregen.

De osteopaat stelde voor om mijn paard eens te laten rijden door Karmie; zij kon misschien de klachten verklaren. Dat wilde ik wel proberen en ik ging naar De Bilt. Nadat Karmie Zolandi een halfuur had gereden, kwam ze naar me toe en vertelde dat het helemaal goed zou komen met ons. Maar er moest heel veel gebeuren, zowel met mij als met mijn paard. Ik moest eigenlijk opnieuw leren rijden en Zolandi moest daarop leren reageren. Na enkele lessen was er al resultaat, zij het klein. Zolandi had altijd de neiging gehad om in de lucht te springen en zich dan uit te slaan, en dat werd al gauw minder.

We zijn inmiddels twee jaar verder en rijden met erg veel plezier. Zolandi blijft een ondeugend paard, maar ik kan haar nu wel rijden en ook de spanning in haar lijf is grotendeels verdwenen. Ik ga nog erg graag naar de les en ik leer elke keer weer nieuwe dingen.
Vooral dat ik door een heel andere, speelse manier van trainen mijn paard goed aan de hulpen kan krijgen. Ik ben me bewust geworden van mijn eigen invloed op het paard. Echt een genot om zo te rijden!